Др Џекил и Мистер Хајд

Роберт Луис Стивенсон шкотски писател, ја напишал оваа позната книга и прв пат ја објавил и публикувал во 1886 година , кога на овие простори па и пошироко, но особено на Балканскиот полуостров се јаделе ,,корења, голема беда, сиромаштија ѝ примитивизам,,.

Ќе се задржам на последниов збор ,,примитивизам,, .Зошто? ,.Колку ли само им била развиена интелектуалната свест и интелегенцијата на западните земји и чинители на социјалниот , културен и политички авангарден слој во нивните општествени кругови е излишно да зборуваме, впрочем затоа тие се таму, а ние сме овде.

Примитивизмот, има многу облици, го има насекаде, не можеме да го избегнеме, буквално е застапен како воздухот кој го дишеме. Многу е лесно да се примети, но доколку сте опкружени со него , тогаш ве проголтува, ве стега, како питон кој и го одзема последниот здив на жртвата пред да ја проголта.
Во книгата , која е многу интересна и несакам да ви ја прераскажувам, седнете и прочитајте ја се опишува дволичноста на луѓето, но во многу контексти и до оние страшни извиткувања на личноста, е ова за мене е најинтересно.

Колку ли се луѓето кои ве опкружуваат дволични и егоистични, полни со лицемерие и сарказам , тоа би ви го доловил со примерот дека во тоа се поголеми мајстори и од Влатко Стефановски нашиот најдобар гитарист, како што тој води љубов со гитарата, овие мајстори со брзината на Усеин Болт го надминале.

Портарските и дворски , на некои места и на повисоки нивоа шушукања немаат крај. Др Џекил и Мр Хајд ги имаат скенирано до совршенство, од обични теми , за зимница,туршија, па се до политичките случувања во нашата држава. Е сега овде се многу интересни, мислат дека се знаат, од најниската класа, до највисоката, после битката дали е победена или изгубена сите се генерали. Тие стаорци сега се залепени до некој функционер или јавна личност , политички финкционер и тн како најдобри пријатели, се за нивен личен интерес , имено класично олицетворение на впикување в гаки ,или прекрасниот и одмерен Мр Хајд.

Но,се прочитани, сега се сите со Заев, сега се сите со партиите кои ја сочинуваат владината коалиција, сега се сите со маршалот, а истите тие каде ли беа до пред само три, четири години, беа пикнати в гаки но на друго место се разбира, каде се вистинските морално етички стандарди и вредности, па овие луѓе одамна ги изгубиле. И замислете немаат никаков проблем, каде се вистинските борци и вистинските луѓе, тие се овде, го демнат и мудро го скенираат секој чекор на овие лицемери и канцелариски стаорци ,кои се здебелени и поголеми од мачорот кои ги лови, мислат дека се извлекле од канџите но не се верувајте. Сега сите тие одат на митинзи, средби, трибини и замислете се сликаат со генералите, но делуваат толку мизерно и бедно, а тие мислат дека се интересни и дека придонесуваат, не е така господа, многу сте бедни, и прочитани, а и прости, бидејќи вашето влијание и муабет вредат колку трошките од лебот.

Др Џекил и Мр Хајд ,за нивното однесување нема гранка и стандард кој што можеме да ги сместиме, внимавајте ,опасноста демне, но и лекот го има , се знае кога и во кое време ќе се употреби. Примитивизам имало и ќе го има , но веројатно поради возраста на општеството и државата, што побрзо зрееме и растеме тоа помалку ќе го има , ништо нема да се промени преку ноќ, зрееме и ќе созрееме, и да ќе не виде како држава, во тоа сум убеден, имајте уште малку трпение , ќе успееме во мисијата која ни е зацртана , со вас или без вас ,ваше е да одберете кои лик ќе го толкувате, дали Др Џекил или Мр Хајд.

*Веб-колумните објавени на сајтот на НСДП не секогаш ги одразуваат ставовите на партијата, туку личните погледи и ставови на колумнистите членови на НСДП

Најново

ОБРАЌАЊЕ НА ПОТПРЕТСЕДАТЕЛОТ МИСОВСКИ НА СВЕЧЕНОТО ОДБЕЛЕЖУВАЊЕ НА 2 АВГУСТ – ДЕНОТ НА РЕПУБЛИКАТА

Потпретседателот на Собранието г.Мисовски положи свежо цвеќе во знак на почит и сеќавање на жртвите од катастрофалниот земјотрес во Скопје во 1963 година

Министерката Апостолска дел од делегација на Владата положија цвеќе на Споменикот на жртвите од земјотресот кој го погоди Скопје во 1963 година.

ОБРАЌАЊЕ НА Г. ГОРАН МИСОВСКИ, ПОТПРЕТСЕДАТЕЛ НА СОБРАНИЕТО, НА ТЕМА „ИЗГЛЕДИТЕ НА РЕГИОНАЛНАТА СОРАБОТКА ПО ПАНДЕМИЈАТА: ВРЕМЕ НА ПОГОЛЕМА ИНТЕГРАЦИЈА?“

НСДП до граѓаните: Излезете на 15 јули и учествувајте во носењето на големата одлука да продолжиме напред

СЛУЖБА ЗА ОДНОСИ СО ЈАВНОСТ НА НСДП