Премиерот Спасовски и министерката Апостолска во посета на ЛТХ Леарница: Владата направи пресврт во поддршка на бизнисите, се испорачуваат реални ефекти – Нова инвестиција од над 15 милиони евра

11 февруари, 2020

Претседателот на Владата на Република Северна Македонија, Оливер Спасовски и министерката без ресор задолжена за странски инвестиции, Зорица Апостолска, придружувани од градоначалникот на Општина Охрид, Константин Георгиески и директорот на Царинската управа на Република Северна Македонија, Ѓоко Танасоски, во рамки на теренските активности како дел од агендата за денешната редовна седница на Владата на Република Северна Македонија, ја посетија ЛТХ Леарница, компанија со словенечки капитал која се занимава со леење и машинска обработка на алуминиумски компоненти наменети за автомобилската индустрија. Во 2018 година компанијата започнува нова инвестиција од 15,3 милиони евра, со кој се прошируваат производствените капацитети и постоечките 500 работни места ќе се надополнат со 58 нови работни места.

Премиерот Спасовски и министерката Апостолска направија обиколка на производствените погони, се запознаа со тековните инвестициски активности во делот на технолошкото унапредување на процесите. Од страна на менаџментот беа информирани за постоечките производствени капацитети и идните развојни планови на компанијата кои обезбедуваат стабилност во производството и сигурна понатамошна работа.

Од страна на премиерот Спасовски и министерката Апостолска заеднички беше оценето дека новиот инвестициски циклус на ЛТХ Леарница е доказ за реалните ефекти во економијата кои Владата ги испорача со своите политики за поддршката на бизнисите. Осврнувајќи се на владините економски политики за поддршка на стопанството, премиерот Спасовски нагласи дека Владата останува посветена во градењето на партнерски однос со бизнис заедницата во економскиот напредок на државата.

„Задоволство е што имаме компании кои се гордост на градот и државата, кои инвестираат и работат благодарение и на добрите бизнис политики кои ги има Владата. Денеска за тоа разговаравме, колку е важно партнерството помеѓу бизнис заедницата и Владата, помеѓу работодавачите и работниците, тоа партнерство дава резултати. Успешно е тоа што нудиме финансиска поддршка во делот на производството, таа можност ја користи и ЛТХ Леарница. Не информираа за нивните развојни планови во делот на градба на нови капацитети и набавка на нови машини, со цел да се зголеми производството и да се зголеми бројот на вработени. Според овој план ќе имаме дополнителни нови 58 вработувања, што ќе ја надмине моменталната бројката од 500 вработени, тоа е значајно не само за Охрид туку и за државата. Ова нека биде поттик и за сите стопански субјекти да ги искористат добрите бизнис политики од страна на Владата и заеднички низ еден партнерски однос да си помогнеме и во делот на развојот на бизнисот и во економскиот напредок на Република Северна Македонија“, рече премиерот Спасовски.

Министерката Апостолска нагласи дека ЛТХ Леарница е во континуиран процес на инвестиции и проширување на производството, што зборува за реалните ефекти од Законот за финансиска поддршка на инвестициите.

„Финансиската поддршка која Владата на Република Северна Македонија изминатите две години ја доделува на компаниите беше препознаена од страна на ЛТХ Леарница. Она што е значајно е дека финансиската поддршка беше насочена кон технолошкиот развој, во продуктивни инвестиции, со што се потврдија успешните економски политики на Владата, која што дава голем акцент и значење токму на бизнис секторот. Во рамки на леарницата ЛТХ позитивен пример е и тоа што тие во секојдневното производство големо внимание даваат и на едукацијата, справувајќи се со предизвикот на недостиг на работна сила во фаза се на воспоставување и на едукативен центар“, изјави министерката Апостолска, притоа надополнувајќи дека проблемот со работната сила може само заеднички да се надмине со соработка помеѓу Владата и компаниите во напорите за создавање на поволна економска клима, зголемување на животниот стандард и економскиот раст.

НАШИ ПРИОРИТЕТИ

И трудот е капитал

Вработување

Енергетика

Земјоделство