МИРАКОВСКА ВО ЕВРОПСКИОТ ПАРЛАМЕНТ ВО СТРАЗБУР

23 ноември, 2023

Во Европскиот парламент во Стразбур се одржа 22 состанок на Мешовитиот парламентарен комитет ЕУ-Република Северна Македонија со кој ко-претседаваа пратеничката Соња Мираковска и нејзиниот колега од Европскиот парламент Андреас Шидер.


Во македонската делегација учевствуваа пратеничките Жаклина Лазаревска, Маја Морачанин, Фиснике Бектеши Шаќири, Ивана Василевска, Жаклина Пешевски и Сафије Садики Шаини.

Се расправавше на повеќе теми: владеење на правото; борба против корупцијата, добрососедски односи и регионална соработка, медиуми и граѓанско општество и извештај за Дијалогот Жан Моне.
На крајот се донесоа препораки кои се упатуваат до институциите на Северна Македонија и Европската Унија.

НАШИ ПРИОРИТЕТИ

И трудот е капитал

Вработување

Енергетика

Земјоделство