Министерката Апостолска се сретна со шведскиот амбасадор Стефансон

30 мај, 2019

Министеркaта без ресор задолжена за странски инвестиции, Зорица Апостолска денес оствари работна средба со амбасадорот на Кралството Шведска во Република Северна Македонија, Матс Стефансон.

На средбата министерката Апостолска ги претстави мерките од Планот за економски раст и потенцирајќи ја транспарентноста на Владата во процесот на поддршка на нови инвестиции, појасни дека со законски поставени и јавно достапни критериуми, кои исклучуваат било какви форми на дискрециони преговарања, пред шведските компании се гарантира сигурност во пристапот до финансиски средства доколку одлучат за реализација на инвестициски проекти во Република Северна Македонија.

„Покрај активни мерки за поддршка на нови странски инвестиции, силен импут за зајакнување на стабилноста и предвидливоста на бизнис климата, како и за зголемување на инвестициската атрактивност, правиме и со посветеноста во евро-интегративните процеси“, рече министерката Апостолска.

Амбасадорот Стефансон осврнувајќи се на силната поддршка која Кралството Шведска ја дава на Република Северна Македонија на патот кон ЕУ, истакна дека денешната позитивна препорака на Европската комисија за почеток на преговори ќе даде значаен придонес во унапредувањето на трговските и инвестициските односи помеѓу двете земји, притоа порачувајќи дека одлуката е своевидно „зелено светло“ за пројавување на поголем интерес за економскиот амбиен во земјава и од страна на шведската бизнис заедница.

НАШИ ПРИОРИТЕТИ

И трудот е капитал

Вработување

Енергетика

Земјоделство