Извештајот на ЕУ е охрабрување за Јанева да почне со работа

11 ноември, 2015

Соопштение за медиумите и јавноста:

nsdp-logo1

Условената препорака на Република Македонија, со целосно спроведување на договорот од Пржино и спроведувањето на фер и демократски избори на 24 април, за почеток на пристапни преговори во ЕУ практично значи целосна и отворена делигитимизација на владеењето на Никола Груевски и неговата ВМРО-ДПМНЕ. Вчера Брисел со Извештајот за напредокот на Република Македонија, во кој е нотиран сериозен демократски дефицит и кримнално-корпуциски спреги во раководењето со земјата, недовсмилено изрази висок степен на недоверба во капацитетите на владејачките структури за спроведување на фер и демократски избори и практично остана доследен во однос на Македонија во спроведувањето на својата активна политика. ЕУ на тој начин практично ја утврди траекторијата по која треба да се движи Република Македонија доколку има сериозни намери да започне преговори за полноправно членство во ЕУ.

Во Извештајот, ЕУ недосмислено ја прифати содржината на објавените прислушувани разговори како релевантен индикатор за реалните состојби во сите оштествено-политички сфера. Прифаќањето на релевантноста на содржината на „бомбите“ од страна ЕУ претставува директно охрабрување и конкретна порака до Специјаниот јавен обвинител веднаш да почне со вршење на својата функција и непосредно пред изборите да се изведат пред лицето на правдата сите криминализирани политичари, со што пред 24 април дефинитивно секој политичар ќе мора да свати дека криминалот и корпуцијата не можат да бидат исплатливи.

НАШИ ПРИОРИТЕТИ

И трудот е капитал

Вработување

Енергетика

Земјоделство