УЧЕСТВО НА ЗАМЕНИК-ГЕНЕРАЛНИОТ СЕКРЕТАР НА СОБРАНИЕТО МИЛКОВСКИ НА Е-КОНФЕРЕНЦИЈА

Заменик-генералниот секретар на Собранието, Мики Милковски, денеска учествуваше на Е-конференција на тема: „Отворено владино партнерство – дијалог за Националниот акциски план 2021-2023“.

Онлајн конференцијата беше во организација на Министерството за информатичко општество и Отвореното владино партнерство на Република Северна Македонија, а свои воведни обраќања покрај заменик-генералниот секретар Милковски, имаа и: министерот за информатичко општество и администрација, Јетон Шаќири; генералниот секретар на Отвореното владино партнерство, Пол Масен; како и националната координаторка за Отвореното владино партнерство, Гордана Гапиќ-Димитровска.

Заменик-генералниот Милковски во своето воведно обраќање изрази чест и задоволство за учество на Конференцијата и во име на претседателот на Собранието, Талат Џафери и генералната секретарка, Цветанка Иванова, пренесе срдечен поздрав и посака успешна работа.

Тој истакна дека вклучувањето на Собранието во Партнерството за отворена власт е нов квалитет во работата и е во функција на градење на институцијата како вистински храм на демократијата и претставнички орган на граѓаните.

Милковски се осврна и на сработеното во мандатниот период 2016-2020 година, каде раководството на Собранието за првпат ги дефинираше стратешките цели на институцијата преку донесување на Стратешки план за периодот 2018-2020 од страна на Буџетскиот совет, а за клучни стратешки цели беа поставени: Функционална парламентарна демократија; Отворен парламент; Проактивна парламентарна дипломатија; Безбеден парламент и Модерни и ефикасни услуги и независна собраниска служба.

Исто така, тој го претстави и донесениот Акциски план на Собранието на Република Северна Македонија кон целите на Отвореното владино партнерство, кој содржи три теми: Одговорност, Подобрена ИКТ инфраструктура и Учество на граѓаните и пет заложби.Она што го потенцираше заменик-генералниот е дека се развива институционалната свест кај вработените во службата и избраните и именувани лица за потребата од повисок степен на отвореност на институцијата и придобивките од истата.

На крајот од говорот, посочи дека во идниот период соочувајќи се со ковид пандемијата, треба да се размисли како институциите ќе ги унапредуваат активностите за отвореност и транспатентност и како ќе се прилагодат на новата состојба.

Конференцијата се одвиваше во две сесии: Во рамките на Првата сесија, присутните разменија мислења и искуства на тема: Кои се придобивките од процесот на ОВП и зошто е важна вклученоста во овој процес?, додека во Втората сесија се осврнаа на тоа: Кои се чекорите за подготовка на Акцискиот план за ОВП 2021-2023 и на кои приоритетни области ќе се работи?

Учесници на Е-конференцијата беа и претставниците од граѓанските организации, Советот за координација и следење на процесот на Отворено владино партнерство и Националниот акциски план за Отворено владино партнерство 2018-2020 година.

На крајот, следеа сумирања од Е-конференцијата, како и најава на следни чекори.

Најново

ИНТЕРВЈУ Бошковска-Јанковски: Со новиот портал на Централниот регистар креиравме отворени податоци

Интервју на Тито Петковски за бугарската ТВ Европа: Каков политички симбол е 11 Октомври за Северна Македонија?

Избрано ново раководство на НСДП во општина Карпош❗

ДЕЛЕГАЦИЈА НА НСДП ПОЛОЖИ ЦВЕЌЕ ПРЕД СПОМЕН-КОСТУРНИЦА ВО КУМАНОВО ПО ПОВОД ДЕНОТ НА НАРОДНОТО ВОСТАНИЕ „11 ОКТОМВРИ“

Кирил Гајдов претседател на ОО на НСДП Велес избран за Претседател на Советот на општина Велес

СЛУЖБА ЗА ОДНОСИ СО ЈАВНОСТ НА НСДП