Мираковска: Стравот и паниката во ВМРО-ДПМНЕ кулминираат, Мицкоски не успеа да ги изврши наредбите на шефот од Будимпешта

Прес-конференција на потпретседателката на НСДП, Соња Мираковска:

Почитувани граѓани, почитувани новинари,

 

Во ВМРО-ДПМНЕ стравот и паниката од одговорност кулминираат.

 

Последен доказ за тоа е денешниот протест на ВМРО-ДПМНЕ против правдата и одговорноста.

 

Христијан Мицкоски не успеа да ги изврши наредбите од неговиот шеф во Будимпешта Никола Груевски. ВМРО-ДПМНЕ не успеа во Собранието да го закочи процесот на носење на Законот за јавно обвинителство.

 

Со Законот се обезбедува еднаквост пред правдата, силно независно правосудство и одговорност од секој кој сторил криминал.

 

И тоа нетреба никого да го плаши. Напротив, сите оние кои се залагаат за правда вистински, а не декларативно, треба да бидат свесни дека со носење на сетот закони од правосудството, на правосудниот систем му ги обезбедивме сите неопходни алатки за да може брзо и ефикасно да се дојде до правда, еднаква за сите граѓани.

 

Токму против тоа ќе протестираат денеска Мицкоски и ВМРО-ДПМНЕ.

 

Очигледно дека ВМРО-ДПМНЕ продолжува со старите навики за вршење притисоци врз судството и бегање од правдата и одговорноста.

 

Затоа нивниот денешен протест во најмала рака е лицемерен, ако се борат за правда нивните борци кои впрочем беа најгласни против Законот за јавнобвинителство, а против дел од нив се покренати обвиненија, требаше да инсистираат на судски постапки низ кои ќе ја докажат својата невиност, а не да изнаоѓаат безброј начини за одлагање на постапките со цел да застарат предметите.

 

Ниту Мицковски, ниту ВМРО-ДПМНЕ, ниту било кој друг неможат повеќе да ја спречат правдата и секој таков обид ќе биде неуспешен.

 

Сега се судовите на потег и никој нетреба да се меша во нивната работа. Секој кој се огрешил пред законот ќе одговара.

Најново

ОБРАЌАЊЕ НА ПОТПРЕТСЕДАТЕЛОТ МИСОВСКИ НА СВЕЧЕНОТО ОДБЕЛЕЖУВАЊЕ НА 2 АВГУСТ – ДЕНОТ НА РЕПУБЛИКАТА

Потпретседателот на Собранието г.Мисовски положи свежо цвеќе во знак на почит и сеќавање на жртвите од катастрофалниот земјотрес во Скопје во 1963 година

Министерката Апостолска дел од делегација на Владата положија цвеќе на Споменикот на жртвите од земјотресот кој го погоди Скопје во 1963 година.

ОБРАЌАЊЕ НА Г. ГОРАН МИСОВСКИ, ПОТПРЕТСЕДАТЕЛ НА СОБРАНИЕТО, НА ТЕМА „ИЗГЛЕДИТЕ НА РЕГИОНАЛНАТА СОРАБОТКА ПО ПАНДЕМИЈАТА: ВРЕМЕ НА ПОГОЛЕМА ИНТЕГРАЦИЈА?“

НСДП до граѓаните: Излезете на 15 јули и учествувајте во носењето на големата одлука да продолжиме напред

СЛУЖБА ЗА ОДНОСИ СО ЈАВНОСТ НА НСДП