Апостолска: Владата ги поддржува компаниите да инвестираат и да создаваат нови и добро платени работни места

Владата активно работи на создавање на атмосфера компаниите да инвестираат, да растат и да се развиваат, да создаваат нови и добро платени работни места за граѓаните, порача министерката без ресор задолжена за странски инвестиции, Зорица Апостолска при денешната посета на компанијата „Мегатехна“ во Скопје, која се занимава со производство на материјали за мебел.

На средбата со менаџментот на компанијата, министерката Апостолска истакна дека со Законот за финансиска поддршка на инвестициите и неговите измени е направен исклучителен прогрес во системот на поддршка на компаниите во реализацијата на нови инвестиции, со што преку конкретни форми на поддршка им се обезбедуваат услови за одржлив раст и развој, како и стимулации за реализација на нови вработувања.

„Владата ја препознава потребата на стопанството за квалитетна и мотивирана работа сила и затоа гради мерки кои ќе понудат значајна поддршка на компаниите и во овој сегмент. Дуалното образование се интегрира во образовниот систем од каде се очекува да се зголеми фондот на квалификувана работна сила, со напредни вештини и знаења, која ќе биде достапна за стопанството“, рече министерката Апостолска.

Министерката Апостолска направи обиколка на производствените капацитети на компанијата, се запозна со развојните планови и модернизацијата на производството, притоа изразувајќи задоволство што може да се увери во реалните придобивки кои ги испорачува Законот за финансиска поддршка на инвестициите.

Најново

Апостолска: Создадовме деловна клима во која се повеќе компании реализираат реални инвестициски проекти

Трајковски, НСДП: Да видиме кој колку тежи

НСДП смета дека се наоаѓаме во политички моментум кога е потребно да се демонстрира политичка волја правниот систем да се постави на цврсти и трајни решенија

Апостолска пред Индустриската комора на Истанбул: Северна Македонија е атрактивна и стабилна инвестициска дестинација

Апостолска на средба со турска бизнис делегација предводена од заменик министерот за земјоделство и шумарство Тунк

СЛУЖБА ЗА ОДНОСИ СО ЈАВНОСТ НА НСДП