Министерката Апостолска се сретна со шведскиот амбасадор Стефансон

Министеркaта без ресор задолжена за странски инвестиции, Зорица Апостолска денес оствари работна средба со амбасадорот на Кралството Шведска во Република Северна Македонија, Матс Стефансон.

На средбата министерката Апостолска ги претстави мерките од Планот за економски раст и потенцирајќи ја транспарентноста на Владата во процесот на поддршка на нови инвестиции, појасни дека со законски поставени и јавно достапни критериуми, кои исклучуваат било какви форми на дискрециони преговарања, пред шведските компании се гарантира сигурност во пристапот до финансиски средства доколку одлучат за реализација на инвестициски проекти во Република Северна Македонија.

„Покрај активни мерки за поддршка на нови странски инвестиции, силен импут за зајакнување на стабилноста и предвидливоста на бизнис климата, како и за зголемување на инвестициската атрактивност, правиме и со посветеноста во евро-интегративните процеси“, рече министерката Апостолска.

Амбасадорот Стефансон осврнувајќи се на силната поддршка која Кралството Шведска ја дава на Република Северна Македонија на патот кон ЕУ, истакна дека денешната позитивна препорака на Европската комисија за почеток на преговори ќе даде значаен придонес во унапредувањето на трговските и инвестициските односи помеѓу двете земји, притоа порачувајќи дека одлуката е своевидно „зелено светло“ за пројавување на поголем интерес за економскиот амбиен во земјава и од страна на шведската бизнис заедница.

Најново

🎥📞 ПЕТКОВСКИ: КАКВА ЛИДЕРСКА СРЕДБА, КАКВИ ЛИДЕРИ – НЕ МОЖЕ ТОА ДА БИДЕ СУПСТИТУТ НА СОБРАНИЕТО

Неопходно е брзо одржување на парламентарни избори

ПЕТКОВСКИ: ЧЕСТИТ 9-ТИ МАЈ, ДЕНОТ НА ПОБЕДАТА НАД ФАШИЗМОТ

ВМРО-ДПМНЕ преку својот министер во МВР прави сѐ за да ги пролонгира изборите

Претседателот Петковски во „Слободна зона“ со Георги Коритаров на ТВ Европа на тема: Има ли социјалдемократско решение за проблемите меѓу Софија и Скопје?

СЛУЖБА ЗА ОДНОСИ СО ЈАВНОСТ НА НСДП