Пендаровски со Независен синдикат на култура и културна сцена: „Скопје 2014“ е злоупотреба на архитектурата и историјата

Заедничкиот кандидат за претседател Стево Пендаровски денеска разговараше со претставници на независниот синдикат од културата и од независната културна сцена, пред кои истакна дека иако претседателот нема директни ингеренции во овие области, сепак со интегритетот и угледот, како и со желбата работите да се подобрат, ќе укажува на аномалиите и проблемите и ќе поттикнува на унапредување на културната дејност.

„ Досегашниот претседател немаше свое јас, јас не сум таков човек, мора да се говори отворено бидејќи културата е богатството и лицето на државата. Јас немам ингеренции и во други области и случувања, како што е непотизмот, па сепак не премолчувам. Секој од нас вклучително и претседателот мора да биде коректор на општествените процеси“, рече Пендаровски.

Во разговорите, Пендаровски посочи дека ќе предупредува да не се поставуваат како во претходната власт културни аташеа и коректори на културни центри само затоа што се партиски послушници и истакна дека проектот “Скопје 2014“ беше еден од двигателите граѓаните да излезат на улица и да бараат заминување на претходната власт.

„Тоа не е проект, туку злоупотреба на архитектурата, историјата. Затоа не треба да се гледа само од финансиски аспект да се гледа кој колку земал и колку е потрошено. Тој проект беше насаден во главата на еден човек и нема никаква врска со нашата историја, тоа е крадење на историјата. Проблемот е и морален, бидејќи многу луѓе влегоа во ова за пари и ја погазија професијата. Сега и противкандидатка, иако е професор, говори на националистичка основа, таа е дел од таа матрица“, рече Пендаровски.

 

Најново

МИЛКОВСКИ НА СРЕДБА СО ДИРЕКТОРОТ НА НДИ ВАШИНГТОН ДЕРЕК МИЧЕЛ ЗА ДЕСЕТГОДИШНИОТ ПРОЕКТ МЕЃУ СОБРАНИЕТО И НДИ ЗА НЕЗАВИСНОСТ НА ЗАКОНОВНИОТ ДОМ

ПРЕС-КОНФЕРЕНЦИЈА НА ДИРЕКТОРКАТА БОШКОВСКА-ЈАНКОВСКИ ЗА СТРАТЕШКИТЕ И ТЕКОВНИ АКТИВНОСТИ НА ЦЕНТРАЛНИОТ РЕГИСТАР

ОБРАЌАЊЕ НА ПОТПРЕТСЕДАТЕЛОТ МИСОВСКИ НА ГЕНЕРАЛНАТА КОМИСИЈА ЗА ПРАВДА, ВНАТРЕШНИ РАБОТИ И БЕЗБЕДНОСНА СОРАБОТКА НА ПС НА ПСЈИЕ НА ТЕМА: „БОРБА ПРОТИВ ДЕЗИНФОРМАЦИИТЕ ВО ЈУГОИСТОЧНА ЕВРОПА“

Честит 9ти Мај! Ден на Европа. Ден на победата над фашизмот.

НСДП ги повикува сите граѓани, независно од нивната политичка, етничка, верска, јазична или културна припадност, на 5 мај да излезат на гласање и да го поддржат Стево Пендаровски

СЛУЖБА ЗА ОДНОСИ СО ЈАВНОСТ НА НСДП