• pelince cover
  • prvomajski mars
  • tito-slider
  • mk eu
  • slide1

Иванов со условувањето на доделување на мандатот го поткопува уставниот поредок

Соопштение за јавноста и медиумите:

nsdp-logo1

Ѓорге Иванов продолжува со својата апсурдна и нелогична игра на условување на доделувањето на мандатот за состав на Влада на Зоран Заев со некакви си гаранции за унитарниот карактер на државата. Наместо да ја исполните својата јасно дефинирана уставна обврска, тој со своите политички ставови директно го поткопуа уставниот поредок и ја негира јасно изразената волја на мнозинство граѓани. Оваа игра оди во прилог само на криминалците, а не на демкратијата и интересите на државата.

Јавно обелоденетата владина програма, согласно која новата извршна власт ќе раководи со државата, а во која јасно е афирмирано дека на ниту еден начин нема да биде загрозен унитарниот карактер на државата, се покажа недоволна за да ги задоволи очекувањата и замислите на Иванов за тоа како се гарантира унитарниот карактер на држвата. Од таа позиција на нејасни и магливи политички ставови, очигледно доволно неинформиран за она што како Претседател  треба да го знае,  тој побара гаранции и од меѓународниот фактор, вклучително и од САД.

Дали има некој во кабинетот на Иванов кој може да го информира дека Република Македонија во 2008 година го има потпишано еден од најголемите и најзначајни документи во својата историја, и тоа – Деклрацијата за стратешко партнерство и соработка со Соединети Американски Држави-САД! Потпишана на 7 мај од страна на тогашниот министер за надворешни работи Антонио Милошоски и американскиот државен секретар Кондолиза Рајс, а во која на јасен и недвосмислен начин се гарантира суверенитетот, територијалниот интегритет, унитарноста и мултиетничноста на Македонија.

„САД и Македонија ја потврдуваат својата поддршка на принципите на суверенитетот и територијалниот интегритет на државите, на целите и принципите на Повелбата на ОН, и на унитарна и мултиетничка Македонија во своите постоечки гаранции“ – се вели помеѓу другото во Декларација, каде е потпишан неговиот, Антонио Милошоски.

Зарем, во очите на Иванов може да постои поголем и позначаен гарант на интегритетот на Македонија од страна на САД?  Кои, според Иванов, се тие политички фактори кои можат да обезбедат посилни и поцврсти гаранции за иднината на Македонија?

Недоволната информираност на Иванов за стратешките партнерства на Македонија не може, ниту пак смее да биде пречка за отпочнатите демократски процеси во државата, туку напротив, тоа само дополнително зборува за неговите лични капацитети да раководи со државата.

Најново

20170611_141223

Централниот Одбор на НСДП изрази подршка за првите Владини одлуки

4

ОРГАНИЗАЦИИТЕ НА ЖЕНИ НА ПОЛИТИЧКИТЕ ПАРТИИ ГО ОСУДУВААТ НАСИЛСТВОТО ВО ПАРЛАМЕНТОТ И БАРААТ РАСЧИСТУВАЊЕ НА НАСТАНИТЕ

nsdp-logo1

Последната битка на очајниците од ВМРО-ДПМНЕ

goranmis

Изборот на Талат Џафери е чист, Вељаноски мора да одговори на многу прашања

nsdp-logo1

ВМРО – ДПМНЕ не е политичка партија, туку терористичка организација

СЛУЖБА ЗА ОДНОСИ СО ЈАВНОСТ НА НСДП