РАТКО ПАВЛОВСКИ: ВРИЕ ВО УЧИЛИШТАТА ВО КРИВА ПАЛАНКА

Прес-конференција на Ратко Павловски, член на Советот на општина Крива Паланка од НСДП

Почитувани граѓани,

Сакаме да ве информираме дека врие во воспитно-образовните институции во Крива Паланка. Вработените се под огромни притисоци да се откажат од легитимното право на штрајк.

Знаете ли што се случува?

Власта на Груевски на дел од наставниците кои беа казнети во врска со несоодветно оценување што го покажало екстерното тестирање, сега, замислете им ги поништува одлуките за нивно казнување.

Само за да се стиши незадоволството на наставниците.

Освен тоа што има реакциии дека селективно се разгледуваат и се решаваат жалбите, наставници алармираат и на законски прекршувања.

Жалбите ги разгледувале и укинувале училишни одбори, иако не се тие надлежни туку Министерството за образование што го спроведува екстерното тестирање.

Исто така имаме информации дека власта преку “читачи на изјави“ наводно во име на синдикалните организации на наставниците се обидува да го задуши штрајкот.

Така, во средното училиште Ѓорче Петров, во име на вработените изјава дал наставник кој во моментот е на замена на друг колега и е неполна година во наставниот колектив.

Неколку наставници откако се изјасниле дека имаат намера да штрајкуваат во своите кабинети, биле спречени од директорот кој им одредил посебна просторија за тоа.

Ете до каде оди дрскоста, газењето на достоинството и прекршувањето на човековите и работничките права!

Во основното училиште Јоаким Крчоски, директорот, за да го спречи незадоволството на наставниците, решил да реновира неколку училници и го продолжил училишниот распуст за една недела.

Во основното училиште Илинден директорот наредил да се оди на настава, а часовите не е дозволено да се скратат ниту за пет минути во знак на протест и поддршка на колегите од другите кои штрајкуваат.

Притисокот што се прави е невиден и вака не се издржува, коментираат наставниците.

Внимателно следиме се што им се случува на наставниците, уставните и законски прекршувања и порачуваме веднаш да престанат притисоците.

Најново

МИЛКОВСКИ НА СРЕДБА СО ДИРЕКТОРОТ НА НДИ ВАШИНГТОН ДЕРЕК МИЧЕЛ ЗА ДЕСЕТГОДИШНИОТ ПРОЕКТ МЕЃУ СОБРАНИЕТО И НДИ ЗА НЕЗАВИСНОСТ НА ЗАКОНОВНИОТ ДОМ

ПРЕС-КОНФЕРЕНЦИЈА НА ДИРЕКТОРКАТА БОШКОВСКА-ЈАНКОВСКИ ЗА СТРАТЕШКИТЕ И ТЕКОВНИ АКТИВНОСТИ НА ЦЕНТРАЛНИОТ РЕГИСТАР

ОБРАЌАЊЕ НА ПОТПРЕТСЕДАТЕЛОТ МИСОВСКИ НА ГЕНЕРАЛНАТА КОМИСИЈА ЗА ПРАВДА, ВНАТРЕШНИ РАБОТИ И БЕЗБЕДНОСНА СОРАБОТКА НА ПС НА ПСЈИЕ НА ТЕМА: „БОРБА ПРОТИВ ДЕЗИНФОРМАЦИИТЕ ВО ЈУГОИСТОЧНА ЕВРОПА“

Честит 9ти Мај! Ден на Европа. Ден на победата над фашизмот.

НСДП ги повикува сите граѓани, независно од нивната политичка, етничка, верска, јазична или културна припадност, на 5 мај да излезат на гласање и да го поддржат Стево Пендаровски

СЛУЖБА ЗА ОДНОСИ СО ЈАВНОСТ НА НСДП